• Besteld vóór 23:59 is morgen in huis*
Binnenkort zijn hier producten beschikbaar. Vraag het ons...

Hoe moet je een baby inbakeren?

  • 14 augustus 2020
  • 1 reacties
Als je pas moeder bent geworden van een kleintje? Zal je er misschien al bekend mee zijn. Of misschien heb je van iemand de tip gehad om je kindje in te bakeren, zodat deze wat beter kan slapen. Baby’s inbakeren is iets wat al eeuwen gebeurd, maar niet iedereen weet precies wat het is, waar het voor dient en waarom je een baby zou moeten inbakeren. Wij geven je daarom een antwoord op de meest gestelde vragen over het inbakeren van je baby.


Wat is inbakeren precies?


Inbakeren of inwikkelen werd vroeger veel bij baby’s gedaan. Door een kind strak in te wikkelen in doeken, krijgt het minder prikkels van buitenaf en wordt het rustig. Over het algemeen slapen baby’s beter als ze ingebakerd zijn. Bij het inbakeren pak jij baby in vanaf de tenen tot aan de schouders. Hiervoor kan je een inbakerdoek of een hydrofiele luier gebruiken.

Waarom je kind inbakeren?


Door het inbakeren krijgt jouw kindje een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Als je kindje veel last heeft van krampjes of refluxklachten heeft, valt het moeilijk in slaap. Door de vermoeidheid zal je kindje meer en vaker huilen en daardoor blijf jij weer wakker. Ook als je kindje geen klachten heeft, kunnen de ongecontroleerde bewegingen van de armen en beentjes ervoor zorgen dat je kleintje wakker wordt. Een ingebakerde baby valt over het algemeen sneller in slaap en blijft ook langer doorslapen.

Wanneer kan jij je kindje inbakeren?


Het is aan te raden om niet direct je kindje in te bakeren. In de eerste weken moet je baby’tje nog aan jou wennen en jij kunt zo ook de lichaamstaal van je kleintje leren kennen. Je kunt enkele weken na de geboorte al beginnen met inbakeren. Zodra je kindje ongeveer 4 maanden is, is het raadzaam om het inbakeren af te bouwen. Je kindje kan zich namelijk omrollen, wat erg gevaarlijk kan zijn. Bovendien is je kindje na een half jaar over het algemeen ook een stuk rustiger

Hoe moet je inbakeren?


Overweeg jij om je kindje in te bakeren? Vraag dan om advies bij de kraamhulp of huisarts. Er zijn namelijk wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Voor het inbakeren kan je een hydrofiele luier of inbakerdoek of ‘swaddle’ gebruiken. Het voordeel van een inbakerdoek is dat je deze minder hoeft te vouwen. Bij het inbakeren moet je de volgende stappen volgen:

Hoe moet je kinderen inbakeren?

 


1. Leg een inbakerdoek of hydrofiele luier met één punt omhoog.
2. Vouw de bovenste punt naar boven zodat je een driehoek krijgt. Leg je baby met het nekje over deze lijn.
3. Vervolgens pak je de rechterarm van je baby. Deze leg je naar beneden neer op het buikje.
4. Pak de rechterpunt van het doek en vouw dit om je baby heen. De punt wikkel je achter rug van je kindje langs. Vouw de doek iets naar beneden, zodat de kin vrij blijft.
5. Herhaal dit ook met de linkerpunt van het doek. Zodat je kindje aan weerszijden zit ingepakt.
6. De punt aan de onderkant kan je naar binnen vouwen en onder de rug van je kleintje stoppen. Zorg ervoor dat de beentjes een beetje vrij zitten, zodat de heupjes zich goed kunnen ontwikkelen. De armen mogen wel vrij strak worden ingepakt.

Inbakeren met een inbakerdoek


Een inbakerdoek is een doek die je speciaal kunt gebruiken voor het inbakeren. Wanneer je deze gebruikt, kan jij je kindje gemakkelijker inbakeren en hoef je niet zo veel te vouwen.

Inbakeren met een inbakerslaapzak


Een inbakerslaapzak is eigenlijk niet hetzelfde als een inbakerdoek. Bij een inbakerslaapzak ontbreken de gaten voor de armen. Zo kan jij je kindje inpakken in een slaapzakje en voorkomen dat het veel met armen zwaait. Ook als je kindje last heeft van eczeem of jeuk, kan je met een inbakerslaapzak voorkomen dat het zichzelf krabt.

Het veilig inbakeren van je baby


Het is belangrijk dat jij je kindje goed inbakert. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat jouw kindje veilig en geborgen is ingebakerd.

Temperatuur: Is het warm? Dan heb je waarschijnlijk al ruim voldoende aan een rompertje en een inbakerdoek. S’ winters heeft je baby wat extra kleding nodig en zou je ook een dekentje moeten gebruiken.

Dekentje: Zorg dat het dekentje van je baby goed strak zit en niet kan verplaatsen. Als het dekentje namelijk voor het gezichtje van je kindje komt, kan hij of zij deze niet verplaatsen.

Omrollen: Zowel het dekentje als de inbakerdoek moeten stevig zitten, zodat je kindje zich niet zomaar kan omrollen.

Niet te strak: Bij het inbakeren moet je de doek strak om je baby heen wikkelen. Let erop dat dit de doek niet te strak zit en houdt de beentjes altijd een beetje vrij, zodat de heupjes zich goed kunnen ontwikkelen.

Wil jij je baby inbakeren? Vraag dan of de kraamhulp, arts of iemand met ervaring het aan je wilt uitleggen of voor wilt doen. Controleer ook altijd met de huisarts of het verstandig is om je baby in te bakeren. In verschillende situaties is het beter om je baby niet in te bakeren.

1. Wanneer je kindje een vaccinatie heeft gehad.
2. Als je baby problemen heeft met zijn of haar luchtwegen.
3. Bij koorts of benauwdheid.
4. Als je kindje heupdysplasie of scoliose heeft.
5. Als je kindje veel moet spugen.


Als alternatief voor inbakeren, kan je ook de deken van je baby strak inpakken onder het matras. Als je er voor zorgt dat de armen van je kleintje onder de dekens blijven en hij of zij zich niet zomaar kan omdraaien, zal je kleintje ook makkelijker in slaap vallen en langer doorslapen.

Wil jij je kleintje een goede nachtrust geven? In ons assortiment vind je verschillende inbakerdoeken, swaddlers, slaapzakken voor baby’s en nog veel meer. Heb jij vragen over het gebruik of de veiligheid van onze producten? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wij helpen je graag!

1 reacties

Vincent Rondwijk - 14 augustus 2020
Ik hoor ook vaak dat inbakeren helpt om een baby tot rust te krijgen. Goed om te weten dat je hier in ieder geval even mee moet wachten. Ook ga ik kijken welke materialen en producten ik kan vinden.

Reactie plaatsen

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.